fruktkorg

Alla gillar väl frukt?

Gillar du frukt? Vem gör inte det? Ända sedan barnsben blir vi ju invanda att äta frukt, i alla fall om vi går på dagis. Alla barn brukar få sätta sig ner i ring, så att alla ser alla, och så får alla barn frukt. Det brukar bli alldeles tyst när barnen får frukt. Man kan anta att barnen njuter av frukten som de får. Det är synd det där att frukten försvinner någonstans under barnens tonår. Plötsligt blir det impopulärt och “nördigt” att äta frukt. Vilka tonåringar ser du som sitter och äter frukt när det är dags att titta på favoritfilmen? Inga, eller hur? De allra flesta tonåringar vill ju hellre äta chips, popcorn och godis på fredagsmyset. Frukten lyser med sin frånvaro.

Varför blir det så? Som förälder kan man ju tycka att det vore bra med tonåringar och unga vuxna som gillar frukt mer än chips och popcorn. Chips och popcorn innehåller; fett, salt, luft och små, små spår av majs och potatis, men det är så försvinnande liten andel att det nästan är lika med noll.

Därför är frukt bäst

Frukt däremot innehåller vitaminer, järn, zink och en massa antioxidanter, det vill säga, allt sådant som motverkar cancer. Så varför vill inte ungdomarna äta frukt? Däremot så äter de gärna shakes med en massa protein, kemikalier och kemiska smaktillsatser så det inte smakar illa, när de ska på gymmet. De kunde lika gärna äta banan, äpple, morot, tomat och gurka och få i sig minst lika mycket protein, men med alla vitaminer och antioxidanter som de behöver. Nu är det ju inte bara unga vuxna och tonåringar som gör detta. Även fullt vuxna ägnar sin fritid åt detta.
fram för mer frukt till folket !

Frukt på jobbet

Fruktkorg på jobbet – är det nåt att ha? Den frågan hörde jag för ett tag sedan av en medarbetare, som tyckte att frukt var onödigheter, och som inte alls förstod vad frukt på jobbet hade att göra. Frukt var för barn, ansåg personen. Men även om barnen har en fruktstund på dagis, för att de ska få mer energi , så mår även vuxna minst lika bra som barnen av att äta frukt varje dag.