Klätterväxter på fasaden – bu eller bä?

Förstör klätterväxter fasaden? Eller är det bara en myt? Vågar man låta murgröna eller annat klättra på husets exteriör? Många säger att det kan ge upphov till skador inte bara på fasaden, utan även inne i huset? Har de rätt?

Om man flyttar till ett hus med klätterväxter på fasaden, måste man då ta bort dem och investera i ny fasadputs, alternativt ny panel, om det är ett trähus? Eller går det bra att låta växterna sitta?

Svaret är att det beror på vilken eller vilka växter det rör sig om. Växter som murgröna, klätterhortensia och klättervildvin har sugrötter som kan tränga in mellan brädor i en träpanel, och orsaka skador inne i väggarna. Om det rör sig om ett hus med tegel- eller putsad fasad kan det bli märken på fasaden, men inte värre än så.  

Murgröna på fasad

Vissa rekommenderar att använda högtryckstvätt för att ta bort murgröna från fasader, men det finns en risk att detta skadar fasaden. Bäst är att göra det för hand, även om det också tar lång tid. Klipp bort murgrönan med sekatör, och använd rotborste och kniv för att ta bort resterna.

Klätterväxter som skonar fasaden

Bäst för fasaden är att undvika klätterväxter med sugrötter, som redan nämnts, och också växter med häftskivor. Välj istället växter som klättrar eller behöver bindas upp, tipsar Allt om Trädgård. Ett annat alternativ är också att välja ettåriga klätterväxter, eller växter som vissnar ned varje vinter. 

Många oroar sig också för att klätterväxterna ska skapa en fuktig miljö närmast huset, och att fasaden och väggarna ska skadas av fukten. Om du sätter upp en spaljé för att skydda fasaden kan du sätta distanser mot väggen, för att undvika detta. Det är också smart att ha en spaljé som kan vikas undan eller tas bort när fasaden behöver målas eller putsas.